İş dünyası ilk çeyrek büyüme verilerini değerlendirdi
Dış Ekonomik Tahviller Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak yaptığı yazılı açıklamada, GSYİH’nın ilk çeyrekte bugün açıklanan büyüme rakamlarına göre geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 arttığını belirterek, 2010 yılından bu yana kesintisiz bir büyüme performansı sergileyen ekonomi, Ocak-Mart döneminde de devam etti. Zorluklara rağmen büyümeye devam ettiğini söyledi.
Büyümedeki istikrarın Türkiye’ye ve iş dünyasına güven verdiğini vurgulayan Olpak, şu ifadeleri kullandı:
“Güven, ekonomi ve iş dünyasının olmazsa olmazıdır. Avrupa’nın önde gelen ekonomilerinden Almanya’nın bile son iki çeyrekte küçüldüğü ve diğer Avrupa ülkelerinin sıfıra yakın büyüme oranlarına sahip olduğu küresel ortamda büyüme istikrarının sağlanması önemlidir. … Kalbini delip geçen depremin yıkıcı etkisine rağmen büyümemizin devam etmesi, Türkiye’nin ekonomik kırılganlıklar karşısındaki gücünü de gösteriyor.”
“Katma değer ve istihdam yaratmaya odaklanıyoruz”
Nail Olpak, Ocak ayında öncü göstergelere göre yüzde 5’in üzerinde büyüme beklendiğini ancak depremler nedeniyle üretim kapasitesinin bir miktar düştüğünü belirterek, Mart ayında sanayi üretiminin toparlandığını hatırlattı.
Büyüme verilerinin detaylarını paylaşan Olpak, şunları söyledi:
“İş dünyası olarak seçim gündeminden sonra da daha fazla yatırımla ihracatın yükünü artıran üretim yapmaya, değer katmaya ve istihdam yaratmaya odaklanıyoruz. Cumhurbaşkanımız seçim sonrası yaptığı konuşmada iş dünyamızın önem verdiği iki kavramı vurguladı. Beklentiler, ‘güven ve istikrar’. Daha çok kavramlara ve iş dünyamıza odaklanarak kurulacak bir ekonomik yönetimin, birlikte daha güçlü bir sinerji yaratarak istikrarlı gelişimimize daha fazla katkı sağlaması değerlidir.Hızlı adımlar atılmasını bekliyoruz. İstihdam ve istihdam gibi ülkemiz ekonomisi için değerli olan konular.”
“Türkiye ekonomisi tüm şoklara cevap verebilecek kadar güçlü olduğunu gösterdi”
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Asmalı da tarihin en büyük deprem felaketlerinden birinin yaşandığı bu dönemde böyle bir büyüme rakamına ulaşıldığını belirterek, “Bu gelişme, Türkiye ekonomisinin güçlü olduğu anlamına geliyor. ve yaşadığı şoklara sadece kendi varlıklarıyla cevap verebilecek dayanıklılık… Böyle olduğunu bir kez daha kanıtladı.” açıklama yaptı
G20’de yılın ilk çeyreğinde yüzde 4’lük büyüme oranıyla Endonezya ve Çin’in ardından üçüncü sırada yer aldıklarını kaydeden Asmalı, şöyle devam etti:
“Türkiye’nin pozitif büyüme trendi üst üste 11’inci çeyreğe ulaştı. Bu dönemde iç talep 11,6 puanla büyümeye güçlü destek vererek ekonomik aktivitenin canlılığını gösterirken, yatırımların 1,2 puanlık katkı sağlaması ülke ekonomisi için sevindirici bir gelişme oldu.” Reel bölüm adı Net dış talep ise büyümeyi 2,8 puan durdurdu.”
“Büyüme rakamları reel siyasetin tezahürüdür”
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, yüzde 4’lük büyüme oranını doğru politikaların bir tezahürü olarak gördüklerini belirterek, iş çevreleri olarak beklentilerinin de bu doğrultuda olduğunu ve Yüzyıla girdiklerini söyledi. Türkiye’nin morali.
Büyümeye iç talep ve ihracatın önemli katkı sağladığını, sanayinin katkısının artırılması gerektiğini vurgulayan Aydın, seçimden sonra ihracata dayalı bir büyüme beklediklerini söyledi.
Aydın, “Bu, inşaat sektöründe yaşanan canlılığa eklenecek. İhracatta çok ciddi artışlar beklemesek de büyümede açıklanan bu rakamlar çerçevesinde verilerin sürekli olacağını düşünüyoruz.” terimleri kullandı.