Erken beyin anjiyografisi hayat kurtarır
Erken beyin anjiyografisi hayat kurtarır
ANKARA’daki Etlik Şehir Hastanesi’ne boyun ağrısı ve çene çarpıklığı şikayetiyle başvuran servis şoförü Hüseyin Arıkan’a (55), beyin damar tıkanıklığı nedeniyle ‘inme’ (felç) tanısı konuldu. Arıkan, erken uygulanan beyin anjiyosu ile sağlığına kavuştu. Dr. Sıdıka Sena İnan, felçte ilk 6 saatin çok önemli olduğunu belirterek, “İlk 6 saate kadar beyin anjiyosu yapabiliyoruz. Her dakika bizim için önemli. ‘Erken teşhis hayat kurtarır’ cümlesi gerçekten çok anlamlı” İnme için önemli cümle. Bu nedenle hastalarımızın şikayetleri başladığında en kısa sürede tedavi edilmesi gerekiyor. “Bir an önce hastaneye başvurmalı” dedi.
Ankara’da yaşayan servis şoförü Hüseyin Arıkan, geçtiğimiz ay işten çıkıp eve geldikten sonra boynunda bir ağrı hissetti. Kendisi de tansiyon hastası olan Arıkan, ağrının yüksek tansiyondan kaynaklandığını, ilacı aldığında geçeceğini düşünerek yatıp uyumaya çalıştı. Ancak ağrısı geçmeyen ve ayağa kalkamayan Arıkan, eşinden yardım istedi. Arıkan durumu sağlık ekiplerine bildirdi. Etlik Şehir Hastanesi acil servisinde tedavi altına alınan Arıkan, yapılan tetkiklerin ardından felç tanısı konularak beyin anjiyosu yapıldıktan sonra yoğun bakıma kaldırıldı.
‘VATANDAŞLARIMIZ ‘AĞRI KESİCİ İÇECEĞİM GİDER’ DİYEMEMELİ’
Arıkan, ilk kez böyle bir şeyle karşılaştığı için hem şaşırdığını hem de korktuğunu belirterek, “Geçen ay bir akşam eve gelip yatağıma uzandım. O sırada eşimden izin istedim. bir bardak su verdi, suyu da bana getirdi. Ama eşim suyu verirken birden ‘Ne oldu sana?’ diye bağırdı. Tabi ben de o an şaşırdım. ağzımın yamuk olduğunu ve salyalarımın aktığını. Ama hissetmedim. O anda ne olduğunu anlayamadım çünkü hissetmedim. Yorgunluktan boynumun ağrıdığını sanıyordum ama değildi’ Öyle değil. Hastaneye geldik ve beni ameliyata aldılar. Eğer o gece böyle uyusaydım belki sabah ölebilirdim. Şimdi çok iyiyim. Vatandaşlarımız ‘Boynum ağrıyor, ağrı kesici alayım, geçer’ dememeli; Doktora gitmeleri ve kendilerini ihmal etmemeleri gerekiyor” dedi.
‘ÖNCELİKLE HEMEN FİLM ÇEKİYORUZ’
Etlik Şehir Hastanesi Nöroloji Kliniği doktorlarından Dr. Sıdıka Sena İnan, Arıkan’ın sol kolunda sertlik ve konuşma bozukluğu şikayetiyle yanlarına geldiğini belirterek, “Hüseyin Bey şikayetlerinin başlamasından tam 1,5 saat sonra acil servisimize başvurdu. Bu tür hastalarda ilk yapılması gereken şey; Beyin kanaması mı yoksa beyin tıkanıklığı mı olduğunu anlamaktır.” Bir film çekiyoruz. Bu filmi çektiğimizde Hüseyin Bey’in beyin kanaması değil damar tıkanıklığı olduğunu ve damar tıkanıklığının bizim ulaşabildiğimiz bir damarda olduğunu gördük. Erken başvuru da sorun olduğundan hastamızı acilen anjiyoya aldık. Kasıktan girerek hastamızın beyin damarına ulaşıp pıhtıyı çıkardık. Daha sonra hastamız yoğun bakımda takip edildi” dedi.
‘HER DAKİKA BİZİM İÇİN ÖNEMLİ’
Dr., Arıkan’ın bacağındaki güç kaybı ve konuşma bozukluğunun tamamen düzeldiğini, kolundaki güç kaybının ise minimal düzeyde devam ettiğini söyledi. İnan, “Damar tıkandığında o beyin dokusuna kan akmıyor. Kan akmadığı zaman o beyin dokusu oksijenden mahrum kaldığı için o dokularda ölüm meydana geliyor. Bu nedenle ilk 6 saat çok değerli. Bizim için.Çünkü beyin dokusunda pıhtı yerleşip ölüm meydana geldikten sonra pıhtı çıkarılır.Kan sulandırıcılarla çözseniz bile o beyin dokusu öldüğü için hastada güç kaybı, konuşma bozuklukları gibi şeyler kalır. yeni alanların ölmesine bağlı hasar ve diğer belirtiler ortaya çıkabileceği için ilk 6 saatte beyin anjiyografisi, ilk 4,5 saatte ise ‘trombolitik’ olarak adlandırılan kan sulandırıcı özel bir serumumuz var. Damarları da açabiliyoruz. ancak ilk 6 saate kadar ulaşabildiğimiz damarlara beyin anjiyosu yapabiliyoruz. Her dakika bizim için kıymetli. ‘Erken teşhis hayat kurtarır’ cümlesi felç için gerçekten önemli bir cümle. Kelimenin tam anlamıyla doğru bir cümle. “Bu nedenle hastalarımızın şikayetleri olmaya başladığında en kısa sürede hastaneye başvurmaları gerekiyor” dedi.